V Múzeu Jána Thaina sa udomácnili bábky z kráľovských dvorov

19.04.2012 Nové Zámky

Nové Zámky 19. apríla (TASR) – Zhruba 60 bábok v historických kostýmoch môžu od dnešného dňa obdivovať návštevníci Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch. Bábky predstavujú historickú realitu z obdobia stredovekých a renesančných kráľovských dvorov. Nie sú orientované na dejinné fakty a súvislosti, svojím obsahom a zameraním však podávajú pestrý obraz dobovej spoločnosti. „Vernými rozprávačmi historických príbehov sú ručne vyrobené bábky v honosných historických kostýmoch, ktoré odzrkadľujú dobové výtvarné zobrazenia, výjavy z kroník a ďalších historických prameňov,“ uviedla kurátorka výstavy Zsuzsanna Varga. Medzi jednotlivými postavičkami nájdu návštevníci kráľa Mateja Korvína a jeho manželku Beatrix Aragónsku, dvorné dámy, svätú Hedvigu z Anjou, biskupov, mníchov, ale aj obyčajný ľud.

Vystavené bábky boli vytvorené v Maďarsku. Sú dielami viacerých autoriek tvoriacich na profesionálnej úrovni. Diela vznikali počas dvanástich ročníkov celonárodnej súťaže v tvorbe bábok v historických kostýmoch v Maďarskej republike, ktorú organizuje Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeom vo Vyšehrade a Maďarská spoločnosť hier a hračiek Árona Kissa s celonárodnou pôsobnosťou. Výstavy diel z jednotlivých súťažných ročníkov sa vo Vyšehrade konajú každoročne počas Vyšehradských palácových hier.

Maďarská spoločnosť hier a hračiek vznikla v roku 1987 a v súčasnosti má 500 členov, odborníkov a milovníkov hier a hračiek z celej krajiny i spoza hraníc. „Na Slovensku nie je bábkarská kultúra zatiaľ veľmi rozšírená, takáto výstava je naozaj ojedinelá. Naopak v Maďarsku je bábkarská kultúra mimoriadne obľúbená a rozšírená,“ uviedla kurátorka výstavy. Podľa jej slov výrobcovia bábok možnosť prezentovať svoje umenie na Slovensku uvítali. „Niektorí nám svoje bábky doniesli skutočne na poslednú chvíľu, pretože sa o výstave dozvedeli neskoro,“ potvrdila kurátorka. Podľa jej slov by podobná výstava mohla mať na Slovensku reprízu, pretože záujem o ňu prejavili aj ďalšie mestá. V Nových Zámkoch potrvá do 23. júna tohto roka.
 

Vyberte región